CL3
CL3 Architects
02_IMG_3266_R1.jpg

3x3 House

3 Hong Kong firms collaborate on a custom built house in Malaysia.

 William Lim, father of Kevin Lim of openUU, and Vincent Lim of Lim and Lu, invites his sons to design a house together in Kuala Lumpur for his brother. William focuses on the architecture, while Kevin works on the interior design and Vincent on a feature bar. The result is a stunning 3 levels house with a central stairwell and atrium that connects 3 distinct functions on 3 levels: Live, Rest and Play.

William Lim, father of Kevin Lim of openUU, and Vincent Lim of Lim and Lu, invites his sons to design a house together in Kuala Lumpur for his brother. William focuses on the architecture, while Kevin works on the interior design and Vincent on a feature bar. The result is a stunning 3 levels house with a central stairwell and atrium that connects 3 distinct functions on 3 levels: Live, Rest and Play.

IMG_3359_R2.jpg
 Set in suburban Kuala Lumpur on a 800m² corner plot, the design of the 500m² house started with 2 goals: Comfort and Privacy. To create comfort, it is important to combat the intense solar heat, especially on the house’s primary west facing façade, which also faces the main street. Inspired by the vernacular Southeast Asian colonial courtyard house, which always contain an internal courtyard to allow hot air to rise to the top, the resulting atrium design makes an internally focused design that gives great privacy to this sub-urban context. The atrium is occupied by the dining space at the bottom, and has large openings on all 3 levels to visually connect all the spaces. A sculptural stair of glass and concrete inspired by the artist M. C. Escher forms one edge of the atrium, adding transparency and fluidity to the space, while making the rising and descending steps a visual intrigue. To further shield the house from heat, the west façade and north-west corner are covered by a layer of vertical aluminum fins which also give privacy to the terraces. An overhanging insulated metal roof provides further shading to the house.

Set in suburban Kuala Lumpur on a 800m² corner plot, the design of the 500m² house started with 2 goals: Comfort and Privacy. To create comfort, it is important to combat the intense solar heat, especially on the house’s primary west facing façade, which also faces the main street. Inspired by the vernacular Southeast Asian colonial courtyard house, which always contain an internal courtyard to allow hot air to rise to the top, the resulting atrium design makes an internally focused design that gives great privacy to this sub-urban context. The atrium is occupied by the dining space at the bottom, and has large openings on all 3 levels to visually connect all the spaces. A sculptural stair of glass and concrete inspired by the artist M. C. Escher forms one edge of the atrium, adding transparency and fluidity to the space, while making the rising and descending steps a visual intrigue. To further shield the house from heat, the west façade and north-west corner are covered by a layer of vertical aluminum fins which also give privacy to the terraces. An overhanging insulated metal roof provides further shading to the house.

IMG_5813_V.jpg
IMG_5735_V.jpg
IMG_5792_V.jpg
IMG_3210_R.jpg
IMG_5741_V.jpg
IMG_5873_V.jpg
IMG_5882_V.jpg
IMG_5784_V.jpg
IMG_5799_V.jpg
IMG_3234_R4.jpg
 The 3 levels serves 3 distinct functional needs of Live, Rest and Play. On the ground level is the living and dining spaces with a feature bar of brass and marble designed by Lim and Lu. The second level contains 4 bedrooms, a family den and a study. The third level is a U shaped open space with the gym on one side and games on the other. A full height glass wall on the north side of the atrium brings in soft daylight to the entire house.

The 3 levels serves 3 distinct functional needs of Live, Rest and Play. On the ground level is the living and dining spaces with a feature bar of brass and marble designed by Lim and Lu. The second level contains 4 bedrooms, a family den and a study. The third level is a U shaped open space with the gym on one side and games on the other. A full height glass wall on the north side of the atrium brings in soft daylight to the entire house.

IMG_3198_R.jpg
IMG_3171_R1.jpg
IMG_3469_R.jpg
IMG_3207_R1.jpg
07_IMG_3569_R1.jpg
 A simple interior finishes palette of white washed walls, exposed cement, and wood grained floor tiles makes for easy maintenance. A blue color group of curtains wraps the entire 3 level of the atrium to provide visual privacy and flexibility to the use of the spaces.

A simple interior finishes palette of white washed walls, exposed cement, and wood grained floor tiles makes for easy maintenance. A blue color group of curtains wraps the entire 3 level of the atrium to provide visual privacy and flexibility to the use of the spaces.

010_IMG_3346_R2.jpg
IMG_5749_V.jpg
IMG_5860_V.jpg
11_3x3_All-drawings8.jpg
12_3x3_All-drawings9.jpg
13_3x3_All-drawings10.jpg
14_3x3_All-drawings11.jpg